Contact
Telefon: +4 0744.763.559
Fax: +4 0351.170.326
Email: office@fineamin.ro
FINEAMIN Romania
Certificari ISO line 

Produsi reziduali de sinteza

Produsi reziduali FINEAMINProdusi de degradare termica ai aminelor, poliaminelor si produselor FINEAMIN

Teorie: Anumite publicatii sustin ca in cadrul unor aplicatii la temperaturi ridicate poliaminele si aminele se pot descompune in intregime pentru a da nastere unor acizi volatili organici, contribuind in special la formarea ACIDULUI ACETIC (in solutii diluate 3-6% cunoscut ca otet), considerat deosebit de instabil si coroziv.

Astfel, materia organica din interiorul instalatiilor strabatute de apa a fost indelung observata din perspectiva unei posibile corodari a sistemelor si echipamentelor componente. Problema stabilitatii produsilor reziduali de sinteza a aditivilor organici (aminelor) in sistemele generatoare de aburi s-a discutat si transpus in diverse experimente in Elvetia, Germania, Rusia, Statele Unite etc. in cautarea unor raspunsuri cat mai clare.

Materia organica din apa: Inca din 1930, atunci cand in cazane inca nu se foloseau aditivi organici, VGB PowerTech urmarea evolutia materiei organice provenita din mediul natural ca inevitabila metoda de contaminare a ciclului apa-abur-condensat. Sursele naturale de apa, continuu producatoare de acizi organici, aduc in sistem acizi humici care, conform testelor VGB, nu sunt distrusi in intregime pentru a forma CO2 si acizi, ci raman in instalatii sub forma de carbon organic care nu reactioneaza. Prin urmare, produsii rezultati in urma decompunerii acizilor humici, a caror patrundere in sistem nu poate fi stopata, sunt, in procent de 90%, materie care nu reactioneaza si materie distrusa termic doar 10% – sub forma de acid formic si acid acetic.

LaboratorExperimente cu aditivi organici: Odata cu descoperirea proprietatilor anticorozive / peliculogene ale aminelor si poliaminelor, numeroase teste au fost efectuate pentru a intelege efectul descompunerii lor in cadrul instalatiilor. La Universitatea Reutlingen din Germania, Dietrich Frahne a condus experimente in laborator folosindu-se de o autoenclava la 400 grade C, pe o perioada de 24 de ore. Instalatia a fost umpluta cu 50% solutie de amine 10% si 50% aer petru a asigura necesarul de oxigen. Dupa incalzire, acizii volatili au fost separati prin distilare cu acid ortofosforic si estimati prin cromatografie ionica.

In urma experimentului, s-a ajuns la concluzia ca:
– aminele testate au cedat intre 2% si 5% acizi organici volatili ( acetic, formic si propanoic),
– poliaminele au cedat doar 1%,
– iar amestecul de amine si poliamine <<1%
comparativ cu produsii acizilor humici care se degradeaza termic in raport de 10%.

Tot in urma experimentului s-a aproximat ca un dozaj de 1mg/L amestec amine si poliamine determina o posibila contaminare cu acizi organici, ca urmare a degradarii aminelor, de aproximativ 10 µg/L (Conditii speciale: temperatura ridicata – 400 grade Celsius) sau 20- 40 µg/L (Conditii speciale: presiune ridicata – 220 bari). Aceste date se pot pune in paralel cu o cantitate de 0,5 – 5 mg acizi humici care, patrunsa in sistem prin intermediul sursei de apa, determina o posibila contaminare cu acizi organici de aproximativ 50 – 500 µg/L

Aminele – baze slabe folosite ca aditivi organici, se descompun in CO2 si acizi organici volatili.

produsi reziduali de sinteza FINEAMIN

In ceea ce priveste, poliaminele, in urma sintezei initiale, la concentratii normale, acestea se descompun in amoniac, o serie de amine neidentificate, cu lanturi scurte si octadecenamine (eliberata gradul de poliamine, octadecenamina ofera o mai buna solubilitate si o distributie omogena, in comparatie cu aplicare ei directa).

In concentratii ridicate si necontrolate, pe langa amoniac si hidrocarburi cu greutate moleculara mica, la descompunerea poliaminelor a fost observat si un material asemanator cu ceara. Expunerea acestor cantitati necontrolate la caldura mare pe o durata excesiva pot determina, in cele din urma, aparitia unor depozite negre si uleioase.

Prina urmare, excelenta protectie a sistemului si evitarea formarii excesive a produsilor de coroziune consta in DOZAREA CONTROLATA a produselor pe baza de poliamine.

sinteza poliamine

Concluzii: FINEAMIN, ca amestec de amine si poliamine poate produce acizi organici volatili insa respectandu-se dozajul recomandat, acesti produsi sunt IN CANTITATI INFINIT MICI: datorita dozajul necesar relativ mic, combinatiile FINEAMIN genereaza amoniac si acid acetic in cantitati de doar 1ppb pe ppm dozat.

Copyright Blue Neon